Asbestattest FAQ
1. Is een asbestattest verplicht voor de verkoop van een woning?
- Ja, een asbestattest is verplicht bij de verkoop van een woning in Vlaanderen, als deze gebouwd is voor 2001. Indien de woning gebouwd werd na 2001, gaat de wetgever ervan uit dat er zich geen asbesthoudende toepassingen in bevinden.
- Een asbestattest is wettelijk vereist om de koper te informeren over de aanwezigheid van asbest en eventuele gezondheidsrisico's.
2. En wat als ik enkel een wei met een kleine stal heb?
- De wetgeving stelt als criterium: een Toegankelijke Constructie met Risicobouwjaar. Concreet is het antwoord dus “ja”, als deze stal een oppervlak heeft groter dan 20 m² en gebouwd werd voor 2001.
- Een asbestattest is wettelijk vereist om de koper te informeren over de aanwezigheid van asbest en eventuele gezondheidsrisico's, het doel van de constructie (wooneenheden bijvoorbeeld), komt pas in tweede instantie aan bod.
3. Klopt het dat een woning of constructie meerdere asbestattesten kan vereisen?
- Ja, dat klopt als er meerdere wooneenheden (en/of meerdere eigenaars) zijn, gezien dit impliciet aparte verkoop van deze wooneenheden kan inhouden.
- Denk bijvoorbeeld aan een kangoeroewoning, een studentenkot, en merk op dat zowel voor elke wooneenheid, als voor het gemeenschappelijk deel een attest vereist is.
4. Kan je je huis met asbest verkopen?
- Ja, maar een geldig asbestattest is vereist voor de verkoop van een huis met asbest.
- Een actueel asbestattest is noodzakelijk om de koper transparante informatie te geven en mogelijke risico's te beoordelen.
5. Waar komt asbest voor?
- Asbest kan voorkomen in verschillende bouwmaterialen, zoals dakbedekking, leidingen en vloertegels.
- Het wordt aangetroffen in diverse constructiematerialen die voor de jaren 2000 werden gebruikt.
6. Is asbest in huis steeds gevaarlijk?
- Zolang de toepassingen in goede staat verkeren en goed afgeschermd zijn, hoeft er niet meteen een risico te zijn. Blootstelling aan losse asbestvezels kan serieuze gezondheidsrisico's met zich meebrengen.
- Losse vezels kunnen bij inademing ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, daarom is voorzichtigheid geboden.
7. Wat met gebouwen die zijn opgericht vanaf 2001?
- Gebouwen vanaf 2001 worden beschouwd als vrij van asbesthoudende materialen.
- Na deze datum werd het gebruik van asbest in de bouw verboden, waardoor recentere gebouwen doorgaans vrij zijn van asbest.
8. Van wat worden monsters genomen?
- Monsters (staalnames) worden genomen van verdachte materialen, zoals isolatie of dakbedekking.
- Het onderzoek richt zich op potentiële asbesthoudende materialen die bij beschadiging vezels kunnen vrijgeven. Indien geen staal wordt genomen en er is twijfel over asbesthoudendheid, luidt de conclusie: “asbesthoudend”- m.a.w. een staalname heeft als doel asbesthoudendheid uit te sluiten.
9. Zal er schade optreden aan mijn woning na staalname van asbestverdachte materialen?
- Normaal gesproken veroorzaakt staalname geen structurele schade aan de woning.
- De procedure voor staalname is zo ontworpen dat er geen structurele schade aangericht wordt – echter pleister wordt bijvoorbeeld wel bemonsterd. De expert houdt rekening met de locatie van staalname (idealiter bij eerdere beschadigingen, of door kaders en dergelijke afgeschermde stukken).
10. Hoelang is een asbestattest geldig?
- Een asbestattest is 5 tot 10 jaar geldig.
- Afhankelijkheid van de toestand van de asbesthoudende toepassingen kan een asbestattest met kortere of langere geldigheid worden opgemaakt. Gezien de asbesttoepassingen minimaal 20 jaar in gebruik zijn, is 5 jaar eerder de norm.
11. Hoeveel kost het asbestattest?
- De kosten van een asbestattest variëren, afhankelijk van het type woning en de omvang van het onderzoek.
- De prijs hangt af van factoren zoals de grootte van de woning en de benodigde inspanningen voor het onderzoek. Ga ervan uit dat een attest minimaal 250 euro kost en dat de prijs schaalt met de complexiteit. Let op voor asbestdeskundigen die een veel lagere prijsvork hanteren; de eindverantwoordelijkheid voor het resultaat van het attest ligt bij de opdrachtgever, de deskundige wordt geacht volgens een gecertificeerd protocol te werken en heeft hierbij een inspanningsverplichting en geen resultaatsverplichting. Een lage kost kan impliceren dat de asbestdeskundige het niet erg nauw neemt met de inspanningsverplichting – grondig werk heeft zijn prijs. Merk op dat OVAM en certificatie-organisaties zich bewust zijn van deze risico’s en toezien op de kwaliteit van de inspanningsverplichting via audits van de attesten en veldaudits.
12. Hoelang duurt een inspectie?
- Een inspectie duurt doorgaans enkele uren, afhankelijk van de omvang van de woning.
- De tijdsduur varieert afhankelijk van de grootte en complexiteit van de woning. Naast de inspectie ter plekke houdt de opmaak van het attest ook een vooronderzoek in, en de verwerking van de veldgegevens in een attest.
13. Mag ik zelf asbest verwijderen?
- Zelf asbest verwijderen wordt afgeraden; het vereist professionele aanpak.
- Vanwege de gezondheidsrisico's wordt het verwijderen van asbest aanbevolen door professionals met de juiste uitrusting en training. Bij sommige hechtgebonden toepassingen (waar de asbestvezels sterk verankerd zijn in een matrix van cement, lijm, kunststof of bitumen) en waar het materiaal niet verweerd is, mag u – mits de nodige veiligheidsmaatregelen en onder bepaalde omstandigheden - zelf de asbesthoudende toepassing verwijderen en naar het containerpark brengen.
14. Wat met de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw?
- Vanaf begin 2025 is het asbestattest verplicht voor gemeenschappelijke delen.
- Asbestinventarisatie voor gemeenschappelijke delen moet worden geïnitieerd door de beheerder of de vereniging van mede-eigenaars, niet de individuele eigenaars.
15. Wie mag een asbestattest opmaken?
- Het asbestattest mag opgemaakt worden door gecertificeerde en erkende deskundigen. Bij Asbest Office voeren alleen gecertificeerde asbestexperts de inspecties en staalnames uit. Zij beschikken over de juiste opleiding en erkenning om een correct attest op te stellen.
16. Hoe vraag ik een asbestattest aan?
- Om een asbestattest aan te vragen kunt u dat digitaal doen via onze website. Vul een korte vragenlijst in, bespreek met ons de situatie en wij maken een afspraak voor inspectie.